Beginpagina > fotoboek > Hanwella

Lama Gramaya te Hanwella, Sri Lanka

Bea Krijger is contactpersoon bij Stichting AyubowanContactpersoon: Bea Krijger

Hanwella ligt ca. 30 kilometer ten oosten van Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka, De gemiddelde jaartemperatuur
van Colombo en omgeving is ca. 27° C met een temperatuurverschil van slechts 5° tussen de warmste en de “koudste”maand. De westkust krijgt van mei tot oktober regen van de zuidwest – moesson. In de winter is het er droog en zonnig.

Van Hanwella voert een smalle weg naar Lama Gramaya. Te midden van palmbomen liggen zes huisjes tegen de helling van een heuvel. Kindertehuis Lama Gramaya ontvangt steun van Stichting AyubowanDaar verblijven de kinderen. Helemaal bovenaan bevinden zich een kapel, de bibliotheek en het zusterhuis. Er is een ontvangsthal waar dansvoorstellingen en muziekuitvoeringen worden gehouden. Lama Gramaya betekent in het Singalees “Kinderdorp”. Het tehuis werd in 1955 gebouwd als jongenshuis, in opdracht van de pastoor van Hanwella. Het heette toen Boys Town. In 1967 verliet hij de parochie en kwam het tehuis onder de hoede van de Good Shepherd Sisters. Zuster Dinesha is de superior. Zij namen ook meisjes op en veranderden toen de naam in Lama Gramaya.

 

Minimaal twee keer per jaar maakt de contactpersoon een nieuwsbrief voor alle schrijfouders met het laatste nieuws. Klik op de nieuwsbrief die je wilt lezen:

De kinderen van Lama Gramaya zijn wezen, half wezen of kinderen van ouders die vanwege de armoede niet voor hen kunnen zorgen. Ook zijn er een aantal tsunami slachtoffertjes opgenomen in het tehuis en verblijven er kinderen van ouders die in het Midden-Oosten werken. Veel kinderen worden door de Sri Lankan Probation Office (Kinderbescherming) geplaatst, maar er komen ook kinderen die door hun ouders, grootouders of andere familieleden worden achtergelaten. Het Probation Office geeft een kleine vergoeding voor “hun” kinderen, maar die is lang niet toereikend. Lama Gramaya is voor een groot deel afhankelijk van de steun die wij hen geven.

Er wonen zo’n 70 tot 80 kinderen in het tehuis: meisjes van alle leeftijden ( vanaf circa 4 jaar) en jongens tot 12 jaar. In iedere cottage wonen 12 tot 15 kinderen van verschillende leeftijden, maar er is altijd een meisje van 18 jaar of ouder bij, de akka”, Singalees voor “grote zus”. De verantwoordelijke zuster woont ook bij de kinderen en heeft twee cottages onder haar hoede. De akka slaapt in het andere cottage. De kinderen vorm dus een soort gezin. Zij zorgen zelf voor het eten en andere huishoudelijke karweitjes, zoals het schoonmaken van hun cottage en het wassen en strijken van de kleding. De kleintjes worden uiteraard door de grotere kinderen geholpen met wassen en aankleden en hoeven nog geen klusjes te doen. Veelal worden de werkzaamheden al gedaan voor ze naar school gaan.
Zo rond een uur of zes staan ze op, wassen zich en beginnen met hun corvee. Na het corvee ontbijten ze en maken ze zich gereed om naar school te gaan. Er zijn in de omgeving een aantal scholen waar de kinderen naar toe gaan. Deze bevinden zich dus niet op het terrein maar in het dorp. Sommige kinderen die vlak bij op school gaan, gaan er lopend heen. De kinderen die een stuk verder zouden moeten lopen, worden met het busje van het tehuis gebracht en gehaald. Ze moeten dus altijd op tijd klaar staan bij het hek anders moeten ze alsnog lopend naar school, te laat is te laat en dat betekent: lopen.

De kinderen slapen in bedden. 2 Bedden boven elkaar die helaas ontzettend veel ruimte innemen. Er is in elke cottage één slaapkamer voor de meisjes en één voor de jongens. De cottage bestaat verder uit een woonkamer, een eetkamer, een keuken en een slaapkamer voor de zuster of de akka. In geval van ziekte kan deze kamer als quarantaineruimte worden gebruikt. Het toilet is buiten in een apart hokje en ook de badkamer is apart.
Iedere cottage heeft zijn eigen groentetuintje. Als de kinderen uit school komen gaan ze eerst baden en hun kleding wassen, daarna gaan ze hun huiswerk maken, helpen ze de akka of de zuster met koken. Sommige kinderen hebben computerles of gaan naar Engelse les. Ook wordt er veel aan muziek gedaan en hebben ze een eigen brassband. Na het eten en afwassen spelen ze nog wat, lezen een boek of kijken tv tot het tijd is om naar bed te gaan. Zij maken erg lange dagen, van 06.00 uur ’s morgens tot circa 21.30 uur ’s avonds. De kleintjes slapen soms ’s middags even als ze uit school komen maar de meeste kinderen zijn toch wel de hele dag in de running.

In de vakantie gaan sommige kinderen naar huis indien daar de mogelijkheid toe bestaat. Het aantal kinderen wisselt omdat sommigen na de kerstvakantie niet meer terugkomen ( het schooljaar loopt van januari tot december), of omdat ze naar een ander tehuis gaan in verband met verandering van school. De meisjes kunnen blijven tot zij zo’n jaar of 18 zijn, waarna zij geholpen worden bij het zoeken naar werk en huisvesting. De jongens gaan als ze 12 jaar zijn naar een jongenstehuis of als de mogelijkheid er is, terug naar de eigen familie.

De kinderen zijn gek op dansen en zingen en hun favoriete dagje uit is naar het Olifantenweeshuis in Pinawella, ruim 2 uur rijden met de bus. Stil zitten is er dan niet bij, want het is zingen, dansen, klappen en springen: zelfs op de terugweg als iedereen toch echt moe is vallen alleen de kleintjes in slaap en de rest danst, springt en host door de bus. Gelukkig zijn er een aantal jonge zusters die dit wel aankunnen.

Wat ons elke keer weer opvalt als we in Lama Gramaya zijn, is de ontspannen sfeer. De meeste kinderen hebben het erg naar hun zin, zijn gek op de zusters en kunnen over het algemeen goed met elkaar overweg. Het is altijd erg gezellig.

Kleine zaken, zoals schriftjes, pennen, kleurpotloden, haarspeldjes en zakdoeken waarbij een brief wordt ingesloten, kunnen heel goed per post worden verstuurd. De kinderen schrijven over het algemeen geen of heel slecht Engels, dus het beantwoorden van de brieven wordt meestal door de zusters gedaan. Ieder bericht van u, elke kaart, elke brief, wordt zeer op prijs gesteld en bewaard in een speciaal daarvoor bestemde map.

Hanwella heeft haar eigen Facebookpagina. Word vrienden en blijf eenvoudig op de hoogte.