Beginpagina > fotoboek > Polgahawela

 

Lourdes Convent A C te Polgahawela, Sri Lanka

Contactpersoon: Fraukje Bitter

Het klooster valt onder de orde der Apostolische Carmelitessen; dit verklaart het A.C. achter de naam van de zusters.
Polgahawela ligt zo`n 30 km ten N.O. van de hoofdstad Colombo. In die streek leeft men in hoofdzaak van de landbouw, ook zijn er enkele rubber- en kokosplantages in de omgeving. .

Er zijn momenteel 3 zusters in het klooster, die allen Engels spreken. Dat zijn Sr. Nirmalee Fernando (Sr. Superior), Sr. Maria Jothini en Sr. Aloka. Wij schrijven echter allemaal via de hoofdzuster, Sr. Superior, die volgens de regels van de orde om de 3 jaar overgeplaatst wordt naar een ander klooster. Haar correspondentie wordt dan overgenomen door haar opvolgster. Dit is altijd even wennen; soms kan het een vooruitgang zijn, soms krijgen wij echter een zuster, die minder energie steekt in dit schrijfwerk.

Stichting Ayuobwan steunt Lourdes Convent in Polgahawela Sri Lanka. Dat ligt in het midden van Sri LankaWe moeten echter blijven bedenken dat zij dit allemaal in hun (spaarzame!) vrije tijd moeten doen. De meeste kinderen kennen niet genoeg Engels om zelfstandig te kunnen lezen en schrijven in deze taal. Zelfs de letters zijn totaal anders dan hun eigen schrift.
Er zijn momenteel 16 schrijfkinderen en 14 schrijfouders in Polgahawela. En er staan 3 kinderen op de wachtlijst.

Vanuit het Lourdes Convent gaan de kinderen overdag naar school in Polgahawela. Sr. Superior informeert via huisbezoeken naar de thuissituatie en de schoolprestaties van de kinderen. Op deze manier ontmoet zij de kinderen die onze steun verdienen om naar school te kunnen blijven gaan. De financiële steun van een schrijfouder kan dan voor de ouders net de doorslag geven om het kind (en vaak ook de broertjes en/of zusjes) nog een paar jaar te laten doorleren, zodat het later kans heeft op een betere baan.

Het onderwijs in Sri Lanka is weliswaar gratis, maar schooluniformen zijn verplicht en schriften, schrijfmateriaal en zo nodig buskaarten moeten zelf betaald worden en de lonen zijn erg laag. Zodoende zijn niet al onze schrijfkinderen intern in het tehuis en kunnen er bijv. ook jongens bij zijn.

Aan het tehuis verbonden is een kleuterschooltje voor kinderen uit de buurt, waar een van de nonnen lesgeeft om de kost te verdienen voor de zusters.

In de “boarding” van Lourdes Convent zijn ongeveer 20 kinderen tussen de 6 en 16 jaar, die helaas niet allemaal een schrijf moeder (aunty) of -vader (uncle) hebben. Er zijn altijd meer schrijfouders welkom!

Een aantal van onze schrijfkinderen woont in een “estate”, een plantage, waar de arbeiders erg weinig verdienen, dit zijn Tamilkinderen, terwijl de kinderen uit het tehuis en omgeving meestal Singalese kinderen zijn. Gelukkig kent onze Stichting geen voorkeursbehandeling, zodat wij graag alle kinderen helpen, die hulp nodig hebben.
Soms is ons kind aanvankelijk in het tehuis, maar wijzigt zich de thuissituatie zodanig, dat het kind weer thuis gaat wonen, bijvoorbeeld om een zieke moeder te helpen. Ook kan dit voorkomen omdat de situatie thuis zich juist verbeterde, bijvoorbeeld vader heeft werk gevonden en kan het gezin weer zelf onderhouden. Voor zover dat (meestal) wenselijk en (vaak) mogelijk is, zal in dergelijke gevallen toch het schrijfcontact worden voortgezet via de zuster en blijft je financiële bijdrage welkom.

Het Lourdes Convent is bouwkundig in redelijke staat al dienen er regelmatig kleine klusjes verricht te worden. Een van de laatste was de toiletten van deuren en sloten voorzien.

Voor alle schrijfouders van ieder actief tehuis met schrijfkinderen, maakt de contactpersoon 2x per jaar een nieuwsbrief. Op die manier blijf je op de hoogte van de actuele stand van zaken bij het tehuis. Klik op de link om de nieuwsbrief te lezen: