Beginpagina > Over Stichting Ayubowan > Geschiedenis van Stichting Ayubowan

In 1978 werd Stichting Ayubowan opgericht door Rosine Elst-Vijlbrief.  Rosine wilde de minderbedeelde kinderen in Sri Lanka hoop en een toekomst bieden door ze via schrijfouderschap te steunen. Een schrijfouder draagt financieel een steentje bij zodat het kind naar school kan, en emotioneel dankzij persoonlijk schrijfcontact is. Doordat het kind ervaart dat er iemand anders op de wereld aan hem/haar denkt, voelen ze zich in de meeste gevallen veel beter. Mede dankzij een bericht van Scheherezade in Libelle kwam de stichting goed op gang. In de jaren 80 werden er schrijfouderreizen georganiseerd. Tijdens deze reis kreeg de schrijfouder de kans een week met hun schrijfkind op te trekken (in groepsverband) en ze konden direct iets van het tehuis en het land zien. De betrokkenheid werd op deze manier enorm vergroot.

In de loop van de jaren kwamen er meerdere steunvormen bij:
Projecthulp ontstond logischerwijs omdat een kindertehuis soms ook een kapot dak had, of geen goede slaapplek voor de kinderen of geen speelgoed. En omdat dit niet tot het primaire doel van de Stichting hoorde, maar er via acties wel gelden werden verzameld om ervoor te zorgen dat een project kon worden gerealiseerd, is deze vorm tot vandaag voor zowel de tehuizen als de gevers een mooie manier om de leefomstandigheden te verbeteren.

Daarnaast ontstond het studiefonds. Niet iedereen spreekt even goed Engels, of wil persoonlijk contact maar wil er wel voor zorgen dat een kind naar school kan. Gek genoeg is het in Sri Lanka zo geregeld dat juist het basisonderwijs geld kost voor gezinnen. Maar als je eenmaal je basisopleiding hebt gehad en je goed genoeg bent om te studeren, dan bekostigt de regering wel die vervolgstudie. Dus het studiefonds zorgt ervoor dat meer kinderen de kans krijgen om te studeren (als ze dat willen). In alle gevallen krijgen ze een betere basis mee, waar ze de rest van hun leven profijt van hebben.

Stichting Ayubowan heeft altijd als doel gehad een bijzonder lage overhead te hebben. Zoveel mogelijk geld moet bij de kinderen en projecten komen. Vandaar dat er tot slot nog donateurs zijn die een jaarlijkse bijdrage leveren. Vanuit deze jaarlijkse bijdrage worden alle overheadkosten betaald. Op die manier kunnen we echt zeggen dat 100% van het geld dat een schrijfouder doneert, in Sri Lanka terecht komt.

Een aantal jaren is actrice Nelly Frijda ambassadrice voor Stichting Ayubowan geweest.

Sinds de eerste aanzet tot hulp via Stichting Ayubowan in 1974, werd de Stichting in 1978 opgericht. Stichting Ayubowan is sindsdien uitgegroeid tot een enthousiaste groep van 5 bestuursleden en 19 vrijwilligers. In Sri Lanka zijn 21 tehuizen aangesloten bij het schrijf-ouder programma van Stichting Ayubowan. Talloze schrijfouders steunen op deze manier meisjes, jongens en zelfs bejaarden om hun leven op te bouwen of op een menswaardige manier voort te zetten.
Buiten het schrijfouder programma kent Stichting Ayubowan ook het studie financiering programma. Via de donateurs en donaties zijn we in staat om verbeteringen aan te brengen in de leefsituatie van velen door het verlenen van projecthulp.
Met iedereen die onze Stichting een warm hart toedraagt, zorgen wij voor de minderbedeelde medemens in Sri Lanka.