Beginpagina > projecten > Aanschaf naaimachine voor het Mariya Nirmala Girls’ centre in Negombo (Project 2010-20)

Begin februari 2010 heeft Stichting Ayubowan een aanvraag binnengekregen van het Mariya Nirmala Girls’ centre voor onder andere het aanschaffen van naaimachines. Dit girls centre is gericht op het verschaffen van een opleiding tot naaister en richt zich op meisjes in de leeftijd van 15 tot 19 jaar uit gebroken gezinnen en/of zonder opleiding.

Het streven van dit girls centre is dat de opleiding maximaal één jaar in beslag neemt, echter worden hier uitzonderingen voor gemaakt wanneer meisjes niet met de klas mee kunnen komen. Aangezien de hoeveelheid meisjes is toegenomen, zijn er momenteel te weinig naaimachines, waardoor de meisjes geen kans krijgen op een betere en minder uitzichtloze toekomst. 

Naast de opleiding tot naaister wordt de meisjes ook de Engelse-, Tamil en Singalese taal bijgebracht, alsmede overige basis vaardigheden, zoals koken. Tenslotte is er eveneens ruimte voor het verwerken van trauma’s. Al met al biedt dit de meisjes de kans op een toekomst!

 

Aangezien Stichting Ayubowan kansarme kinderen een toekomst bieden o.a. door een opleiding als doelstelling heeft, is door het bestuur besloten dit project goed te keuren.

Onderstaand een passage uit eerdere communicatie met het girls centre.

Dear Mr. Gabriel Koetsier. Thank you very much accepting our project for assistance on purchasing a sewing machine. It will be great help for our poor girls…..

Sr. K

De huidige status van dit project is dat het inmiddels is afgerond. Onderstaand de afmelding.

Vanwege mijn vakantie was ik (Gabriël Koetsier) 12 augustus 2010 in de buurt van Negombo en heb ik dit project persoonlijk bezocht. Onderstaand een klein verslagje van mijn ervaringen in het Mariya Nirmala Girls’ centre. Daar aangekomen werden we opgewacht door een tweetal zusters. Voordat we iets konden vragen werden we gelijk naar de drie nieuwe naaimachines gebracht. Ik was in de veronderstelling dat er elektrische naaimachines zouden worden gekocht, maar het waren wel splinternieuwe uit grootmoeders tijd (Singer). De reden hiervoor is dat de stroom regelmatig uitvalt en zij op deze manier gewoon door kunnen werken.

Helaas was het vakantieperiode dus waren er weinig kinderen aanwezig, dus in dit geval maar even iedereen op de foto gezet. De zuster gaf aan dat de kinderen die er verblijven óf geen ouders hebben óf ouders hebben die visser zijn of ver weg aan het werk zijn. Daarnaast hebben de kinderen nog geen enkele vorm van opleiding genoten en zorgen zij er daar voor dat zij wat opleiding in talen krijgen, over huishouding en heel belangrijk alle beginselen van het handwerken (naaien) zodat zij later bijvoorbeeld in een naaiwinkeltje kunnen gaan werken of er zelf één gaan starten. De opleiding duurt tussen de één en de drie jaar, afhankelijk hoe snel het meisje leert.

Als proef op de som had ik een geintje uitgehaald. Ik had namelijk een broek gekocht en deze bewust wat langer aangeschaft dan ik nodig had. Vervolgens heb ik de vraag gesteld of een meisje deze voor mij op de nieuwe naaimachine in kon korten. Na wat verlegen heen en weer gepraat was er een “vrijwilliger”. Maar ze was wel nerveus als ik erbij zal blijven, dus ik moest aan de koffie en Sylvia (mijn vrouw, die ook mee was) mocht wel blijven om wat foto’s te maken. Tenslotte kwam ze vol trots de broek “overhandigen”. Missie geslaagd dus!

Uiteraard ben ik zelf ook nog even op onderzoek uitgegaan in het Girls’ centre en net als in vele andere door mij bezochte tehuizen bleek dat er totaal geen verkoeling in de vorm van ventilatoren in de slaapkamer van de meisjes aanwezig was. Het was er snikheet, maar gelukkig hadden ze wel klamboes hangen.

Met dit bezoek is dit project eveneens met goed gevolg afgerond.

Het totaalbedrag voor dit project bedraagt LKR 60.600, inclusief de transactiekosten en met de actuele wisselkoers is dit ongeveer € 432,04.