Beginpagina > projecten > Afbouwen gebouw voor ongewenst zwangere meisjes (Project 2014-06)

Afbouwen gebouw voor ongewenst zwangere meisjes (Project 2014-06)

Een dergelijk project voldoet niet volledig aan onze doelstellingen, in principe ondersteunen wij geen bouwprojecten, maar een sponsor die anoniem wil blijven heeft te kennen gegeven die project te willen financieren met als reden onderstaande schrijnende situatie. Dit betekent dat Stichting Ayubowan de coördinatie en controle van dit project in beheer neemt.

In het gebied waar deze ongewenst zwangere meisjes (merendeel in de leeftijd van 11-14 jaar!) leven zijn veel mannen die veel alcohol drinken, zoals Kasippu (en zeer sterke en giftige soort Arrack) maar ook verslaafd zijn aan het roken van een soort heroïne die bekend staat als ganja.
Om die reden zullen deze mannen hun kind dus nooit erkennen. Maar nog erger, in de meeste gevallen weten zij als gevolg van hun verslavingen niet dat zij een vrouw/meisje zwanger hebben gemaakt. Het schrijnende van dit alles is dat deze vrouwen/meisjes door de mannen in een ‘val’ zijn gelokt.
Wanneer deze vrouwen/meisjes in de ‘val’ zijn gelokt en in dit gewetenloze leven terecht zijn gekomen, willen ze niets liever dan dit enorme drama achter hun laten en zo snel mogelijk de zwangerschap afbreken. In het geval dat dit niet lukt worden kinderen direct na de geboorte ‘afgestaan’……..

Gelukkig is er nu een lokale organisatie (Meth Sewa Foundation) in Sri Lanka die voor deze vrouwen (meisjes) opkomt en hen een waardige zwangerschap en (mentale) nazorg kan bieden en ook de geboren kinderen opvangt en eventueel ook enkele gezinsleden wanneer die van de ongewenste zwangerschap hebben geweten (dit wordt uit schaamte meestal verzwegen).

In Sri Lanka zijn maar enkele van dit soort opvanghuizen en die liggen in de buurt van Colombo en dus ver van het Zuidoosten van Sri Lanka. Voor de ongewenst zwangere vrouwen/meisjes is dit eenvoudigweg te kostbaar en te ver weg om hier gebruik van te kunnen maken.

Vandaar dat het goed is dat momenteel een nieuw opvanghuis wordt opgestart. Het huis zelf staat er inmiddels al voor een gedeelte (gedoneerd door een andere buitenlandse organisatie), echter zijn de bouwstoffen dermate duurder geworden dat het huis niet kon worden afgebouwd en een nieuwe financiële bijdrage nodig is om het af te bouwen alvorens het opvanghuis in gebruik kan worden genomen.

Door de steun van een anonieme sponsor is het opvanghuis van ongewenst zwangere meisjes / vrouwen volledig afgerond en kan in gebruik worden genomen.

Tijdens het werkbezoek in april 2014 hebben we dit project bezocht. Hieronder een beknopte beschrijving…..echter is alles nu wel afgerond en is het tevens ingericht met de meubels welke eerder door deze anonieme sponsor waren gedoneerd.

Bij aankomst werden we direct het kantoortje in geleid waar we na een korte introductie te horen kregen dat het huis voor ongewenst zwangere vrouwen vandaag door ons geopend mocht worden, maar dat vanwege een begrafenis van iemand van de werklieden twee weken vertraging was opgetreden, en nog niet alles af was. Maar goed, huis staat er, elektra en water doet het, keuken, badkamer, slaapverblijf en verpleegkundige kamer is allemaal gereed. Dus nog een paar kleine handelingen en ze kunnen starten met de opvang.
Het huis moest op traditionele Srilankaanse manier worden geopend. Dus wederom van een kindje, bladeren gekregen, en lag er op een schaal een mooi versierde schaar en enkele ogenblikken later was het gebouw geopend, dachten we dan…..eerst moest in het keurig wit geschilderde huis in de eerste kamer waar je binnen komt een pot met melk met hout moet worden opgestookt en zodra de melk over is gekookt mag het huis in gebruik worden genomen.

Na de ‘grand opening’ mochten we een kijkje in het huis nemen, sommige foto’s lijken wat wazig, maar dat komt door de rook die in het huis hing.
Nog even wat achtergrond informatie over de ongewenst zwangere meisjes. De leeftijd ligt tussen de 11 en 16 jaar. Hoe komt dat nu, de mensen werken hier meestal als boer en die verblijven vaak ook in de nacht op het land om de oogst te beschermen tegen o.a. olifanten. Dit betekent dat de zeer jonge meisjes alleen thuis worden achter gelaten en dan meestal ‘past’ een ander familielid op hen. Deze mensen gebruiken heel erg vaak een combinatie van ganga en kudu (soort heroïne) en alcohol en de volgende dag weten ze niet meer wat er is gebeurd. Gevolg hiervan is dat in deze omgeving het hoogste percentage ongewenst zwangere meisjes van heel Sri Lanka rond loopt.

Zeer schrijnend, maar met de hulp van een gulle gever hebben we toch de basis gelegd om de kinderen ondanks deze enorm heftige ervaring een toekomst te geven. Want naast psychische hulp krijgen ze ook een beroepsopleiding in de 2 jaar dat ze daar verblijven, en om ze weer te laten wennen aan de ‘boze buitenwereld. Wanneer ze daar weer weg gaan hebben ze een goede basis hebben om hun boterham te kunnen verdienen. Een uitgebreid financieel rapport meegekregen en ter plekke gecontroleerd en akkoord bevonden.

Dus enkele weken na ons werkbezoek kregen we vele mails met daarin foto’s van het volledig ingerichte huis, en we kunnen dan ook ondanks de grote risico’s die aan dit project kleefde niets anders dan concluderen dat dit project met goed gevolg is afgerond.