Beginpagina > projecten > Meubels voor opvanghuis voor ongewenst zwangere meisjes in het Zuidoosten van Sri Lanka (Project 2012-14)

Meubels voor opvanghuis voor ongewenst zwangere meisjes in het Zuidoosten van Sri Lanka (Project 2012-14)

Enige tijd geleden ontving onze Stichting een project aanvraag van een organisatie in Sri Lanka die ongewenst zwangere vrouwen in het Zuidoosten van Sri Lanka helpt om deze vervelende gebeurtenis in hun leven waardig te doorstaan.

De projectaanvraag was zeer uitgebreid en om die reden een korte samenvatting die de schrijnende situatie omschrijft en eveneens aantoont waarom wij een bijdrage hebben geleverd aan dit ‘project’.

In het gebied waar deze ongewenst zwangere vrouwen leven zijn veel mannen die veel alcohol drinken, zoals Kasippu (en zeer sterke en giftige soort Arrack) maar ook verslaafd zijn aan het roken van een soort heroïne die bekend staat als ganja. Om die reden zullen deze mannen hun kind dus nooit erkennen. Maar nog erger, in de meeste gevallen weten zij als gevolg van hun verslavingen niet dat zij een vrouw zwanger hebben gemaakt. Het schrijnende van dit alles is dat deze vrouwen door de mannen in een ‘val’ zijn gelokt.
Wanneer deze vrouwen in de ‘val’ zijn gelokt en in dit gewetenloze leven terecht zijn gekomen, willen ze niets liever dan dit enorme drama achter hun laten en zo snel mogelijk de zwangerschap afbreken. In het geval dat dit niet lukt worden kinderen direct na de geboorte ‘afgestaan’……..

Gelukkig is er nu een organisatie in Sri Lanka die voor deze vrouwen opkomt en hen een waardige zwangerschap en (mentale) nazorg kan bieden en ook de geboren kinderen opvangt en eventueel ook enkele gezinsleden wanneer die van de ongewenste zwangerschap hebben geweten (dit wordt uit schaamte meestal verzwegen).

In Sri Lanka zijn maar enkele van dit soort opvanghuizen en die liggen in de buurt van Colombo en dus ver van het Zuidoosten van Sri Lanka. Voor de ongewenst zwangere vrouwen is dit eenvoudigweg te kostbaar en te ver weg om hier gebruik van te kunnen maken.

Vandaar dat het goed is dat momenteel een nieuw opvanghuis wordt opgestart. Het huis zelf staat er inmiddels al (gedoneerd door een andere buitenlandse organisatie), echter dient er wel inventaris te zijn alvorens het opvanghuis in gebruik kan worden genomen. Om die reden heeft Stichting Ayubowan besloten de inventaris te sponsoren.

De gesponsorde inventaris betreft:

  • Bedden, matrassen, kussens en muskietennetten voor de ongewenst zwangere vrouwen
  • Baby / kinderbedjes incl. Matrasjes, kussentjes en muskietennetten
  • Kasten om o.a. de kleertjes ed. in op te slaan tijdens het verblijf
  • Eetkamertafels zodat er fatsoenlijk kan worden gegeten, maar ook dat er op een normale manier een gesprek plaats kan vinden
  • Eetkamerstoelen
  • Normale stoelen
  • Baby badjes
  • Bureaus
  • Bureaustoelen

Met deze basis inventaris kan het opvanghuis voldoen aan de eisen die door de lokale overheid aan dergelijke instanties worden geëist en kan zo snel mogelijk met de opvang van deze vrouwen met een uitzichtloze toekomst worden begonnen en uiteraard ook met de opvang van de geboren kinderen!

De status van dit project is dat het contract getekend uit Sri Lanka is terug gekomen en dat de betaalopdracht is verstuurd en de ontvangst hiervan uit Sri Lanka is bevestigd. Dit betekent dat inmiddels met de aanschaf van de inventaris voor dit opvanghuis kan worden begonnen en binnenkort operationeel is.

Tijdens een privé bezoek aan Sri Lanka hebben we een verslag bijgehouden op http://www.ayubowan.waarbenjij.nu. Daar hebben we het volgende verhaal n.a.v. het bezoek aan dit project geplaatst:

We hadden om 11.00 uur een afspraak met de Meth Sewa Foundation. Dit is een lokaal initiatief om aan de ene kant gehandicapte kinderen en aan de andere kans ongewenst zwangere vrouwen te helpen. Echter die vrouwen blijken kinderen te zijn. Het jongste meisje is 11 jaar en het oudste meisje is 14 jaar, allen ongewenst zwanger als gevolg van misbruik meestal door een familielid. Kan niet anders zeggen dat deze verhalen enorme indruk bij ons hebben achtergelaten. Ik zal jullie de exacte details van de verhalen besparen, maar dit gaat je niet in de koude kleren zitten zucht……

Maar goed, naast de ongewenst zwangere meisjes worden er ook gehandicapte kinderen opgevangen project 2012-16. We hebben de ‘grote’ allemaal een pet gegeven en de wat kleinere een ballon. Het oliebollen project (hier bakken en verkopen vrijwilligers oliebollen om zo geld in te zamelen) heeft dus geld bij elkaar gezameld zodat ongeveer 10 kinderen voor één jaar geholpen kunnen worden (medische kosten en onderhoud) en voor de overige kinderen wordt momenteel nog een andere sponsor gezocht. 

Project 2012-14, de meubels voor de ongewenst zwangere ‘vrouwen’ zijn inmiddels aangeschaft en daar hebben we ook de originele bonnetjes van meegekregen. Zij hebben een mooie ‘file’ aangemaakt voor ons dat aantoont dat het allemaal tot op de komma nauwkeurig wordt verzorgd. 

Na de droevige verhalen was er ook nog even tijd om te lachen met de gehandicapte kinderen! Vervolgens hebben we onze reis naar Nuwara Eliya voortgezet. Onderweg nog even gestopt om iets te drinken en daar bleken ook veel kinderen te zijn. Uiteraard ook hier vonden de ballonnen en pennen weer gretig aftrek.