Beginpagina > Schrijfkinderen en schrijfouders

Help een kind financieel en emotioneel

Vanaf de start van Stichting Ayubowan in 1978 ligt de focus op het persoonlijk steunen van een kind in Sri Lanka. Deels met financiële steun, maar ook met persoonlijke aandacht in de vorm van een kaartje, brief en/of foto’s. Sponsorkinderen heten bij ons schrijfkinderen. Het bijzondere is dat je gift 100% in Sri Lanka terecht komt! Dat is uniek.

Onderwijs is in Sri Lanka anders dan in Nederland geregeld. Het basisonderwijs is weliswaar gratis, maar soms is de afstand te ver. Ook kan de aanschaf van een schooluniform al een probleem zijn. Stichting Ayubowan ziet de kans op onderwijs als basis om op eigen voeten te kunnen staan. Juist kinderen die wees zijn, een ouder verloren hebben of die ernstig ziek zijn,  hebben daarom meestal extra steun nodig. Zowel financieel als emotioneel. En die steun biedt een schrijfouder.

Iemand die een kind sponsort (financieel steunt), noemen wij een schrijfouder. En het kind dat geholpen wordt het schrijfkind. Het sponsoren van een kind kan door jou persoonlijk worden gedaan, maar ook met een klas door bijvoorbeeld het zendingsgeld hieraan te besteden, of als vereniging, groep collega’s of een hele familie. Alle vormen zijn mogelijk. De afspraak is dat het schrijfkind tenminste twee keer per jaar ook iets naar jou moet sturen. Op die manier leer je elkaar ook echt kennen. Wij werken met diverse kindertehuizen samen. De hoofdzuster (sister) of broeder (brother) van een kindertehuis ziet hierop toe en helpt een kind met het schrijven.

Elk tehuis heeft een eigen contactpersoon in Nederland. Deze contactpersoon is de schakel tussen jou als schrijfouder, het tehuis, het schrijfkind en Stichting Ayubowan. Elk tehuis heeft namelijk een eigen Nederlandse bankrekening, waarop alle donaties binnenkomen onder vermelding van het kind waar het voor bestemd is. Deze bankrekening wordt beheerd door de contactpersoon. Twee keer per jaar maakt de contactpersoon het geld in een keer over naar de bankrekening in Sri Lanka voor alle schrijfkinderen in het tehuis tegelijkertijd. Waarom maar twee keer per jaar?

De bankkosten voor internationaal betalingsverkeer zijn hoog en het uitsplitsen van de betaling een administratieve klus, voor zowel de contactpersoon als de sister/brother in Sri Lanka. Door het slechts 2x per jaar te doen, besparen we bankkosten en administratief werk.

In Sri Lanka heeft een schrijfkind een bankboekje. Hierop houdt de sister exact bij wat er met je donatie is gebeurd. Deze bankboekjes worden tijdens het tweejaarlijkse werkbezoek door bestuursleden gecontroleerd. Op die manier zijn jij en wij ervan verzekerd dat het geld bij het kind terecht is gekomen.

Maar ook bejaarden hebben het zwaar in Sri Lanka. Zeker als je geen kinderen hebt. We hebben dan ook een tehuis met oude mensen, die je als ‘schrijfkind’ kunt steunen. Maar dan heb je dus eigenlijk een schrijfoma of schrijfopa :).

Gun jij een kind of bejaarde in Sri Lanka ook extra aandacht en steun? Vanaf € 20,- per maand help je iemand al naar een menswaardiger bestaan. Meld je hier aan als schrijfouder.

Je bent vrij om zelf een keuze te maken in onze wachtlijst, of je laat de keuze aan ons. Dit kun je aangeven in het aanmeldformulier.